Bakır Ramatı

Bakır, hem Türkiye’de hem de dünyada en çok tercih edilen ve talep gören madenler arasındadır. Bakır ramatı ise belirtilen madenin tozlarından ve parçalarından oluşturulur. Ramat genel olarak, bakır işlemeciliği yapılırken ayrılan parçaların ya da elementlerin değerlendirilmesi olarak belirtilebilir. Elektrik ve elektronik sektörü başta olmak üzere birbirinden farklı alanlarda kullanılan bakır, kolay işlenebilir bir yapıdadır. Aynı zamanda dayanıklı ve sağlam olması nedeniyle toprak altında işlenmeden uzun yıllar saklanabilir.

Bakır Madeni Çıkarma Süreçleri

Bakır madeni çıkarılırken zarar görmemesi son derece önemlidir. CU sembolüne sahip olan bakır, Türkiye’nin belirli noktalarında bulunan maden yataklarında bulunur. Çıkarılma işlemi sırasında ise maden mühendislerinden ve uzman çalışanlardan yardım alınır. Saf haldeki bakır, dövülerek hızlı bir şekilde istenilen hale getirilebilir. Isıyı ve elektriği en iyi ileten maden olarak bilinen bakır, farklı şekillerde işlenebilir. Bakır ramatı ise işlenmeden önce belirli bir ısıya getirilir. Bu sayede daha kolay bir şekil vermek mümkündür.

Türkiye’de bakır madeninin çıkarıldığı bölgeler, Çayeli ve Küre olarak belirtilebilir. Daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşan bakır rezervlerinin yanında büyük işletmeler bulunur. Bu sayede bakır çıkarıldıktan sonra, farklı şekillerde işlenebilmek adına tesislere gönderilir.

Bakır Ramatı Nasıl İşlenir?

Bakır ramatı usta ve profesyonel çalışanlar tarafından işlendiğinde birbirinden farklı sektörde kullanılabilir. Oksijen ile etkileşime girdiğinde rengi değişen ve yeşil olan bakır, hızlıca şekil alabilen madenler arasındadır. Dünyadaki yerkabuğunun milyonda 70’inde bakır madeni bulunduğu tahmin edilmektedir. Yalnızca Türkiye’de değil, farklı ülkelerde de talep gören bakır, oksitlenen elementler arasındadır. En çok kullanılan metalar arasında 2. Sırada yer alan bakır, korozyona karşı da dayanıklıdır.

Kalkoporit minarelerden oluşan maden, oksitlendiğinde nitrat, sülfart, klorür gibi farklı bileşenler oluşturur. Kullanılacak sektöre göre en kısa süre içerisinde işlenebilir. Antiseptik özelliğinin olması nedeniyle bakır ya da bakır ramatı, deri hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanılan madenlerden bir tanesidir.

Bakır Ramatı Kullanım Alanları

Elektriği ve ısıyı iletiyor olması nedeniyle bakır, elektrik ve elektronik sanayinde en çok tercih edilen madenlerden bir tanesidir. Bakır ramatı, otomotiv sektöründe de kullanılır. Fiber ve optik malzemelerin üretilmesi aşamasında da bakır en çok tercih edilen madenler arasındadır. Metalurji sektöründe de hızlı bir şekilde talep görmeye başlayan bakır, kolay ulaşılabilir olması nedeniyle de popüler hale gelmiştir. Telefon, telgraf kablosu, madeni para ve kaplamalarda kullanılan maden, şık bir görünümün oluşturulmasına da katkı sağlar.

Parlak olması nedeniyle mutfak araçlarının temizlenmesinde değerlendirilebilir. Çatı onarımında ya da boru gibi malzemelerin oluşturulmasında da dayanıklı olması nedeniyle bakır kesin olarak kullanılan madenler arasındadır. Bakır ramatı, özel bir alaşım olması nedeniyle popülerliğini arttırmaktadır. Kaynak malzemeleri ve silah sektöründe de bakır, temel malzemeler arasında yer alır.

Bakır Ramatı Resimleri

    

Önceki yazıSonraki yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress Theme