Bakır Çamuru
Bakır, ülkemizde en çok tercih edilen madenlerden bir tanesi olmak ile birlikte birbirinden farklı sektörde kullanılır. Bakır çamuru ise selenyum ile tellür içeren ticari kaynaklardan bir tanesi olarak belirtilebilir. Bakırın içerisine platin, pladyum gibi farklı elementlerin eklenmesi ile birlikte oluşturulan maden farklı alanlarda kullanılır. Anot çamurunun işlenmesi aşamasında bakırın kullanılması nedeniyle belirtilen ismi alır. Ticari kaynak olarak belirtilen alaşım, tellür ve nikel ile birlikte etkileşime girdiğinde farklı bir görünüme sahip olur.
Bakır Madeni Bileşenleri Nelerdir?
Bakır madeni ülkemizde birbirinden farklı noktalarda çıkarılır ve otomotiv başta olmak üzere değişik sektörlerde kullanılır. CU simgesi ile belirtilen maden, iletken olması nedeniyle dünyada en çok çıkarılan ve talep gören elementler arasında gösterilebilir. Bakır çamuru ise belirtilen maden çıkarıldıktan sonra anot ve platin gibi elementlerin eklenmesi ile birlikte oluşturulur. Eski çağlardan bu yana etkisini sürdüren bakır, günümüzde daha fazla popüler hale gelmiştir.
Elektriği ve ısıyı en iyi şekilde iletmesi nedeniyle bakır diğer madenlerden ayrılır. Aynı zamanda paslanmaz özelliklere sahip olması nedeniyle parlak dokusunu uzun süre kaybetmez. Özellikle mutfak eşyalarının kaplanmasında kullanılan bakır, asidik maddeler ile birleştiğinde tepkimeye girer.
Bakır Nasıl Çıkarılır Ve Nerelerde Bulunur?
Bakırın zarar görmeden çıkarılabilmesi ve işlenmesi adına profesyonel uzmanlardan yardım almakta fayda vardır. Madenden çıkarıldıktan sonra oksijen ile temas etmesi durumunda kırmızdan yeşile dönmesi nedeniyle bakırın oksitlendiğini söylemekte fayda vardır. Uzun süre toprak altında işlenmeden durabilen bakır, en dayanıklı ve sağlam madenlerden bir tanesidir. Atom numarası 29 olarak belirlenen maden, dövme işlemi ile kolaylıkla şekil alabilir.
Bakır çamuru alaşımı elde etmek isteyenlerin, tellür ve selenyum kullanmaları gerekir. Bakırı ticari bir kaynak olarak değerlendirmek isteyenler genellikle çamur alaşımına çevirmeyi tercih eder. Türkiye’de bakırın en çok çıkarıldığı bölgeler ise Karadeniz olarak karşımıza çıkar. Çayeli, Küre ve Murgul gibi bölgelerde bakırın çıkarılması adına maden ocakları bulunur.
Bakır Çamuru Kullanım Alanları
Bakır çamuru ticari amaçlı olarak kullanılmak ile birlikte birbirinden farklı sektörde değerlendirilebilir. Aynı zamanda bakır, mutfak eşyası yapımında ve inşaat malzemelerinin üretim aşamasında da kullanılır. Kolay şekil alabilmesi nedeniyle mutfak ürünlerinin dış yüzeyleri bakır ile kaplanır ve sağlamlığı arttırılır. Elektrik ve elektronik sanayinde de tercih edilen bakır, talep gören madenlerden bir tanesidir.
Kuyumculuk, kimya ve ulaşım sanayinde de kullanılan bakır madeni, diğer elementler ile birleştirilerek daha sağlam bir karışım elde edilir. Özellikle hediyelik eşya ve takı yapımında da bakır en çok tercih edilen madenler arasındadır. Kullanım alanları her geçen gün biraz daha arttığı için bakır rezervlerine olan ilgi de çoğalmaktadır. Bakır çamuru işlenirken ise nikel ve tellürden yardım alınır.
Bakır Çamuru Resimleri