Bakır cürufu bakırın eritildiğinde saf olmayan bakırdan dolayı oluşan yoğunluk farkında daha hafif olan bakıra bakır cürufu adı verilir. Tamamen saf olmayan bakırların eritilmesi sonucunda yoğunluk farkından dolayı daha az yoğun olan bakır üste çıkar. Üste çıkan bu daha az yoğun bakıra bakır cürufu denir.

Bakır cürufu yoğunluğu az olan hafif bakırın hava ile teması sonucunda oksitlenme yaşar. Oksitlenme sonucunda hafif bakır, bakır cürufu olur. Hafif bakır oksitlenme sonucunda renk ve şekil değiştirebilir bu oluşan oksitlenmeye bakır küfü de denir.

Bakır cürufu kullanım alanı olarak oldukça yaygındır. Bakır ürünlerin yapımında sıkça kullanılır. Daha az yoğun olduğu için daha kolay şekil alabilen bir maddedir.

Bakır Ramatı

Bakır ramatı bakırın işlenmesi sırasında ortaya çıkan tozlardan oluşur. Bu tozlar yanma ya da elektroliz yöntemleri ile eski haline getirilir. Böylece toz halindeki bakırlar kullanılabilir bir hale dönüştürülür.

Bakır dayanıklı ve işlenebilir olduğu için pek çok alanda kullanılabiliyor. Bu yüzden de işlenme ırasında kayıplar ortaya çıkabiliyor. Bu kayıpları en aza indirmek için bakır ramatı yapılarak gözle görülemeyen tanecikler kullanılabilir hale getiriliyor.

Bakır Cürufu Nedir?

Bakır cürüfu saf halde olmayan bakırın eritilmesinden sonra üstte kalan yani daha hafif olan bakırın hava ile temas etmesi halinde ortaya çıkan oksitlenmiş bakıra verilen isimdir. Bakır cürufunun kullanım alanları çok geniş olup bakır cürufunun alım satımı da yapılmaktadır.

Bakır Nasıl Çıkarılır?

Bakır çıkarmak uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bu yüzden maden mühendisleri ve uzman çalışanlar tarafından çıkarılmaktadır. Ülkemizde rezervi daha çok Karadeniz bölgesinde Küre ve Murgul bölgelerinde daha çok çıkarılmaktadır. Bakır çıkarılırken bakırın zarar görmemesi gerekmektedir. Çıkarılan bakırlar bakır işleme tesislerinde yüksek sıcaklıklar ile işlenmektedir. Bakır kullanım alanı olarak ısıyı ve elektriği iletmesi nedeniyle çok yaygındır. Bakır ramatı otomativ sektöründe oldukça sık kullanılmakta olup bakır tel ile de bakır pek çok elektronik üründe kullanılıyor. Telefon, telgraf madeni para gibi farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Ayrıca optik ve fiber malzemelerin yapımında da bakırdan yararlanılmaktadır.

Önceki yazıSonraki yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress Theme