Maden

Doğal yollar ile oluşan madenler, dünya üzerinde yer kabuğu içerisinde bulunur. Farklı elementlerin etkileşime girmesi ile birlikte oluşan madenler, Türkiye’de de oldukça fazladır. Büyük bir bölümü kaplayan ülkemizde, maden rezervleri farklı noktalara yayılmış durumdadır. Çeşitli iç ve dış etkenler ile oluşan madenler, değişik sektörlerde değerlendirilerek ülke ekonomisine de katkı sağlar. Maden seçenekleri sayesinde ülke ihracat konusunda da gelişim gösterebilir.  Doğada saf halleri ile bulunan madenler, kullanılacakları alanlara göre işlenerek farklı şekillere dönüştürülebilirler.

Maden Nasıl Çıkarılır?

Madenlerin zarar görmeden çıkarılabilmesi için profesyonel uzmanlara ihtiyaç duyulur. Maden mühendisliği konusunda eğitim alan ve deneyim kazanan uzmanlar, ülkenin farklı noktalarındaki tesisleri kullanabilirler. Zarar görmeden, büyük bir titizlik ve sabır ile çıkarılan madenler, daha sonrasında işlenmek için tesislere gönderilir. Bazı madenler sert olduğu gibi bazılarının ise hasar görmemesi adına dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerekir. Türkiye’de maden ocaklarının açılması, farklı malzemelerin üretilmesine katkı sağlanması açısından avantajlıdır.

Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yoğunlaşan maden ocaklarının işletmeye açılabilmesi adına tenör oranının yüksek olması önemlidir. Aynı zamanda kolay ulaşım sağlanabilecek alanlarda olması da gerekir. Belirtilen unsurlar dışında, bir maden ocağının açılabilmesi adına sermayenin de olması dikkat edilecek temel unsurlar arasındadır.

Türkiye’deki Maden Çeşitleri

Maden seçenekleri söz konusu olduğunda ülkemizde alternatifler oldukça fazladır. Türkiye’de çıkarılan madenler;

  • Krom
  • Kömür
  • Demir
  • Altın
  • Boksit
  • Magnezyum
  • Kükürt
  • Civa

Olarak belirtilebilir. Tüm dünyada bulunan maden rezervlerinin %0.3’üne sahip olan ülkemizde, doğal kaynaklar son derece zengindir. Dünyada çıkarılan ortalama 50’nin üzerindeki madenlerin 29’u ülkemizde de bulunur. Bu sayede endüstri, sanayi ve otomotiv sektörlerinde birbirinden farklı madenlerden yardım alınır.

Madenlerin çeşitleri fazla olsa da ülkemizde çıkarılması konusunda bazı ekonomik problemler yaşanabilmektedir. Kurşun, çinko ve lületaşı gibi madenlerde ülkemizde çıkarılan elementler arasındadır. Sermaye ve gerekli koşulların sağlanması durumunda, ülkemiz genç oluşumlu bir yer kabuğuna sahip olduğu için maden çıkarmak son derece avantajlıdır.

Madenlerin Kullanım Alanları

Maden çeşitleri Türkiye’de yiyecek ve içecek sektörü başta olmak üzere birbirinden farklı alanlarda kullanılır. Kütahya ve Isparta bölgelerinde çıkarılan kükürt, ilaç sanayi dışında patlayıcı madde ve yapay gübre yapımlarında tercih edilir. Aynı şekilde altın, kadınların takı ihtiyaçlarının karşılanması adına kullanılır. Demir ve alüminyum ise otomotiv sektöründe tercih edilen sağlam elementlerden bir tanesidir.

Boksit ise otomotiv ve ev eşyası kullanılan değerli madenler arasındadır. Bor minerali ise uçak yakıtlarının oluşturulmasında kullanılır. Boya ve elektrik sanayisinde ise Volfram tercih edilir. Fethiye, Milas ve Dalaman çevrelerinde çıkan krom ise madeni eşya yapımında kullanılır. Pillerin kaplanmasında ise uzun yıllardır çinko, tercih edilen madenlerden bir tanesidir. Mutfak ve konutlarda değerlendirilen mermer ise yaygın olarak kullanılan maden seçeneklerinden bir tanesidir.

Maden Resimleri

Önceki yazıSonraki yazı

1 Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress Theme