Sarı Ramatı
Sarı ramatı bir maden olmak yerine, karışım elementi şeklinde bilinir. Bakır ya da pirinç gibi madenlere çinko eklenerek sarı renkte bir karışım yapıldığı için belirtilen ismi almıştır. Sarı ramatı, pirinç ve bakır madenlerinin parçalarından elde edilen bir bileşen olarak da ifade edilebilir. Milattan önceki dönemlerde bile kullanılan ve farklı elementler ile karıştırılan pirinç, en çok tercih edilen madenler arasındadır. Bakıra çinko eklenerek hazırlanan karışımlar genellikle sarı ismi ile belirtilir.
Sarı Ramatı Bileşenleri Nelerdir?
Sarı ramatı pirinç ve diğer elementlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Kurşun, mangan, demir ve likel gibi madenler ve pirinç birleştirildiğinde sarı alaşımını elde etmek mümkündür. İçi dolu olmak ile birlikte pirinç, aynı zamanda kolay şekilde alması nedeniyle de çok fazla tercih edilir. Maden ocaklarından çıkarılan pirinç, kullanılacağı sektöre göre birbirinden farklı şekiller alır. Bakır ve çinko alaşımı olarak bilinen pirinç, sarı renk olmasının yanında oldukça parlak ve gösterişlidir.
Pirinç sert bir yüzeye sahip olduğundan dolayı tavlanmadan işlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle pirinci işlemeden önce tavlamakta ve inceltmekte fayda vardır. Türkiye’de çok fazla kullanılmaya başlayan pirinç, 12. Yy’dan günümüze kadar gelen en değerli madenlerden bir tanesidir.
Sarı Ramatı Nasıl Çıkarılır?
Pirinç ya da sarı alaşım madenlerini çıkarırken titiz hareket etmek önemlidir. Maden ocaklarında belirtilen süreç ile ilgili uzman mühendisler görevlendirilir. Belirlenen mühendisler madenin zarar görmeden çıkarılmasına ve işlenmek için gerekli tesislere gönderilmesine yardımcı olurlar. Sarı ramatı, kolay şekil alabildiği için zarar görme ihtimali yüksektir. Madenin zarar görmeden işlenmesi adına mutlaka profesyonel kişiler tarafından çıkarılmasında fayda vardır.
Pirincin içerisinde yaklaşık olarak %54 oranında bakır bulunur. Bakır oranının azalması durumunda pirinç kırılgan bir hal alabilir. Bu nedenle içerisindeki bakır miktarına dikkat etmekte fayda vardır. Pirincin içerisinde bakır dışında ise ortalama %30 oranında çinko bulunmasında fayda vardır. Kolay işlenebilen, dayanıklı ve kullanışlı bir element olan pirinç mutfaklarda tercih edilen eşyaların yapımında değerlendirilir.
Sarı Ramatı Kullanım Alanları
Mutfak eşyalarının yüzeyinin parlatılmasında en çok kullanılan madenlerden bir tanesi pirinç olarak karşımıza çıkar. Silah sanayisinde ve mermi üretiminde de kullanılan sarı ramatı, sektör içerisinde farklı alanlarda değerlendirilir. Tesisat sistemlerinin kurulmasında da pirinçten çok fazla yardım alınır. Lehim ile birleştirilebildiği için kolay şekil alması kullanım alanının artmasına zemin hazırlar.
Elektronik kaplama işlemlerinde de pirinç en çok tercih edilen elementlerden bir tanesidir. Dekoratif olması nedeniyle pirinç, boru yapımında da tercih edilir. Metal eşyaların yüzeyinin parlatılmasına ve daha dikkat çekici bir görünüme kavuşturulmasına yardımcı olan pirinç, uzun süredir tercih edilen madenlerden bir tanesidir. Galvanik kaplama söz konusu olduğunda da yine aynı şekilde pirinç elementinden yardım alınır.
Sarı Ramatı Resimleri