Bakır

Dünyada en çok talep gören ikinci maden olması ile bilinen bakır, sektör içerisinde de birbirinden farklı alanlarda kullanılır. Ülkemizde her geçen gün talep biraz daha arttığı için bakır madenciliği yapılır. Isı ve elektriği iletmesi nedeniyle belirtilen maden, diğerlerinden ayrılır. Bu özelliği nedeniyle elektrik ve elektronik sektöründe çok fazla tercih edilir. Eski çağlardan ve milattan önceki dönemlerden günümüze kadar ulaşan bakır, kullanım alanını hızlı bir şekilde arttırmaktadır. Kimyasal bir element olan bakır madenciliğinin yaklaşık olarak 5000 yıldır yapıldığı bilinmektedir.

Bakır Madeni Bileşenleri

Bakır madeni, %99.9 oranında saf olarak elde edilebilir. Aynı zamanda belirtilen maden oksijen ile karşılaştığında tepkimeye girer ve nitrat, sülfat gibi bileşenler ortaya çıkarır. Atom numarası 29 olarak bilinen bakırın, elementi ise CU olarak belirlenmiştir. Elektriği en çok ileten gümüşten sonra, bakır, ikinci sırada bulunur. Sağlam görünmesine rağmen, yumuşak bir yapıda olması nedeniyle kolaylıkla işlenebilir özelliklere sahiptir.

Bakırın rengi ise gri ya da gümüştür. Doğada serbest ya da bileşik halde bulunan bakır, kalkoporit bir yapıdadır. Bakır madeni pirinç ve bronz alaşımlar ile birleştirilerek takı yapmak için kullanılır. Yukarıda belirtilenler dışında saf bakır, antiseptik bir özelliğe sahip olduğundan dolayı cilt hastalıklarının tedavi edilmesinde de kullanılabilir.

Bakır Nasıl Çıkarılır?

Maden ocaklarından özel olarak çıkarılan bakır, zarar görmeden işlenme tesislerine gönderilir. Madenin zarar görmemesi adına dikkatli hareket edilmesi önemlidir. Genellikle maden mühendisleri tarafından çıkarılan element, oksijen ile karşılaştığında tepkimeye girer. Ancak hızlı bir şekilde yumuşadığı için şekil verme konusunda herhangi bir problem yaşanmaz. Romalılar ve eski Mısır’da bile kullanılan bakır, pratik bir şekilde çıkarılabilen madenler arasındadır.

Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde çıkarılan bakır, aynı noktalarda bulunan özel tesislerde işlenir ve kullanıma hazır hale getirilir. Küre, Rize ve Murgul’da çıkarılan bakır madeni mutfak eşyalarının kaplanması için de kullanılır. Türkiye içerisinde bakır rezervlerinin yalnızca %0.7’si bulunur. Dünyada ise toplam bakır rezervinin ortalama 31 milyon ton olduğu belirtilmektedir.

Bakır Kullanım Alanları

Mutfaktan, elektronik sektörüne kadar birbirinden farklı alanlarda kullanılan bakır, yüksek ısı ve elektriği iletebilmesi nedeniyle en çok tercih edilen madenler arasındadır. Metalurji sektöründe de talep gören maden, fiber optik malzemelerin hazırlanmasında tercih edilir. Mutfak eşyalarının dış yüzeylerinin kaplanması durumunda hem parlak hem de sağlam görünmesine yardımcı olur. Kuyumculuk ve takı sektöründe de bakırdan yapılan kolye, küpe ya da bileklikler çok fazla talep görür.

Aynı zamanda bakır, inşaatlarda betonların ve giriş kısımlarının güçlendirilmesi adına kullanılır. Dünyada en çok bulunan madenler arasında olduğundan dolayı bakırın kullanım alanları hızlı bir şekilde artmaktadır. Turistik ve süs eşyası yapımında ya da madeni para üretiminde de bakır en çok kullanılan madenler arasındadır.

Bakır Resimleri

   

Önceki yazıSonraki yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress Theme